Small change.

This commit is contained in:
Relintai 2018-04-16 20:53:16 +02:00
parent 2b16b7ca19
commit a0237be053
4 changed files with 324 additions and 0 deletions

View File

@ -32,4 +32,7 @@ copy ArticleHalfA4Page4x2.pdf ..\Build\DiMat_1_Article_HalfA4_4x2.pdf
pdflatex PrezA4Page.tex
copy PrezA4Page.pdf ..\Build\DiMat_1_Prez_Normal.pdf
pdflatex Article1d2A5Page.tex
copy Article1d2A5Page.pdf ..\Build\DiMat_1_Article_Scaled1d2A5.pdf
pause

View File

@ -0,0 +1,41 @@
% Compile twice!
% With the current MiKTeX, you need to install the beamer, and the translator packages directly form the package manager!
% Uncomment these to get the presentation form
%\documentclass{beamer}
%\geometry{paperwidth=200mm,paperheight=200mm, top=0in, bottom=0.2in, left=0.2in, right=0.2in}
% Uncomment these, and comment the 2 lines above, to get a paper-type article
\documentclass[10pt]{article}
\usepackage{geometry}
%\geometry{top=0.2in, bottom=0.2in, left=0.2in, right=0.2in}
\usepackage{beamerarticle}
\renewcommand{\\}{\par\noindent}
\setbeamertemplate{note page}[plain]
% Half A4 geometry
%\geometry{paperwidth=105mm,paperheight=297mm,top=0.2in, bottom=0.2in, left=0.2in, right=0.2in}
% "1/3" A4 geometry
% \geometry{paperwidth=105mm,paperheight=455mm,top=0.1in, bottom=0.1in, left=0.1in, right=0.1in}
% "1/6" A4 geometry
%\geometry{paperwidth=105mm,paperheight=891mm,top=0.1in, bottom=0.1in, left=0.1in, right=0.1in}
% "1/5" A4 geometry
%\geometry{paperwidth=105mm,paperheight=740mm,top=0.1in, bottom=0.1in, left=0.1in, right=0.1in}
% "1/4" A4 geometry
%\geometry{paperwidth=105mm,paperheight=594mm,top=0.1in, bottom=0.1in, left=0.1in, right=0.1in}
% "1/2" A5 geometry
\geometry{paperwidth=105mm,paperheight=297mm,top=0.1in, bottom=0.1in, left=0.1in, right=0.1in}
% Uncomment these, to put more than one slide / page into a generated page.
%\usepackage{pgfpages}
% Choose one
%\pgfpagesuselayout{2 on 1}[a4paper]
%\pgfpagesuselayout{4 on 1}[a4paper]
%\pgfpagesuselayout{8 on 1}[a4paper]
\input{../VizsgaTetelek.tex}

View File

@ -0,0 +1,127 @@
\documentclass[a4paper,9pt,leqno]{article}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amsmath}
\usepackage[makeroom]{cancel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[margin=50pt]{geometry}
\begin{document}
\noindent
\setlength\parindent{0pt}
\title{Kombinatorika}
\begin{center}
{\huge Kombinatorika}
\end{center}
\section{Permutáció}
$$P_n = n!$$
Elemek összes különböző sorbarendezéseinek a száma. Az elemek nem ismétlődhetnek.
A "képek" szó betűiből összeálítható összes szó:
képek $\Rightarrow$ 5 betű (különbözők!)
$P_5 = 5! = 120.$
\section{Permutáció Ismétléses}
$$P_n^{i_1, i_2, ... , i_r} = \frac{n!}{(i_1)!(i_2)! ... (i_r)!}$$
Elemek összes különböző sorbarendezéseinek a száma. Az elemek ismétlődhetnek!
A "terep" szó betűiből összeálítható összes szó:
terep $\Rightarrow$ 5 betű (2 ugyan az!)
$P_5^{2} = \frac{5!}{2!} = \frac{5 * 4 * 3 * 2 * 1}{2 * 1} = 5 * 4 * 3 = 60$
A "tollaslabda" szó betűiből összeálítható összes szó:
tollaslabda $\Rightarrow$ 11 betű (több ismétlődés van (3 * l, 3 * a) !)
$P_{11}^{3, 3} = \frac{5!}{3! * 3!} = 1108800$
\section{Variáció Ismétlés nélkül}
Variáció Ismétlés nélkül $\iff$ Permutáció, több elemből kevesebb helyre
$$V_n^k = \frac{n!}{(n - k)!} = n * (n - 1) * (n - 2) * ... * (n - k + 1)$$
Rendszám, ha nem lehet ismétlődés:
Betűk:
$V_{26}^3 = \frac{26!}{26 - 3)!} = \frac{26!}{23!} = 26 * 25 * 24 = 15600$
Számok:
$V_{10}^3 = \frac{10!}{10 - 3)!} = \frac{10!}{7!} = 10 * 9 * 8 = 720$
Az egész:
$V_{26}^3 * V_{10}^3 = 11232000$
\section{Variáció Ismétléses}
$$V_n^{k, i} = n^k$$
Rendszám
3 betű, 3 szám
3 Betű: $V_n^{k, i} = V_{26}^{3, i} = 26^3 = 17576$ ($3 hely : 26 26 26$)
3 Szám: $V_n^{k, i} = V_{10}^{3, i} = 10^3 = 1000$ ($3 hely : 10 10 10$)
$V_{26}^{3, i} * V_{10}^{3, i} = 26^3 * 10^3 = 17576000$
\section{Kombinációk}
Permutáció, ahol az elemek sorrendje nem számít.
$$C_n^k = {{n}\choose{k}} = \frac{n!}{k!(n - k)!} $$
Pl szövegesen:
A gyümölcssalátában van banán, alma, szőlő $\Rightarrow$ Kombináció
3 Embert választunk 10 ből $\Rightarrow$ Kombináció
Kiválasztunk egy zenekarba zongoristát, gitárost 10 emberből (a helyek miatt) $\Rightarrow$ Permutáció
Egy étterembe rendelünk 3 desszertet 10 ből $\Rightarrow$ Kombináció
Felsorolni 3 külömböző kedvenc desszertet 10 ből $\Rightarrow$ Permutáció
A zár nyitó kombinációja 1233 volt $\Rightarrow$ Permutáció
Lottó $\Rightarrow$ Kombináció
\section{Kombinációk Ismétléses}
$$C_n^{k, i} = C_{n + k -1}^k = {{n + k - 1}\choose{k}} = \frac{(n + k - 1)!}{k!((n + k - 1) - k)!} $$
Ki akarunk választani 17 emberből egy hat tagú bizottságot, hány féleképpen lehet?
$C_{17}^6 = C_{12 + 6 - 1}^6 = {{17 + 6 - 1}\choose{6}} = \frac{(17 + 6 - 1)!}{6!((17 + 6 - 1) - 6)!} = \frac{22!}{6!(22 - 6)!} = \frac{22!}{6!(22 - 6)!} = \frac{22!}{6! * 16!} = \frac{22 * 21 * 20 * 19 * 18 * 17}{6!} = 74613 $
\end{document}

153
Small/mat1/mat1.tex Normal file
View File

@ -0,0 +1,153 @@
\documentclass[11pt,a4paper,leqno]{article}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amsmath}
\usepackage[makeroom]{cancel}
\begin{document}
\noindent
\setlength\parindent{0pt}
\title{asd}
\section{Radicals}
$\sqrt{8} = \sqrt{4}\sqrt{2} = 2\sqrt{2}$
$\sqrt[3]{8} = \sqrt[3]{8}\sqrt[3]{2} = 2\sqrt[3]2$
$\sqrt[4]{32} = \sqrt[4]{16}\sqrt[4]{2} = 2\sqrt[4]2$
$\sqrt{x^3} = \sqrt{x^2}\sqrt{x} = |x|\sqrt{2}$
$\sqrt{x^7} = \sqrt{x^6}\sqrt{x} = x^{\frac{6}{2}} = x^3\sqrt{2}$
$\sqrt[3]{x^13} = \sqrt[3]{x^{12}}\sqrt{x} = x^{\frac{12}{3}} = x^4\sqrt[3]{x}$
$\sqrt{50x^3y^5} = \sqrt{25}\sqrt{2}\sqrt{x^2}\sqrt{x}\sqrt{y^4}\sqrt{y} = 5xy^2\sqrt{2xy}$
$\frac{8}{\sqrt{3}} = \frac{8}{\sqrt{3}} * \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{3}} = \frac{8\sqrt{3}}{3}$
$\frac{7}{\sqrt[3]{4}} = \frac{7}{\sqrt[3]{4}} * \frac{\sqrt[3]{4^2}}{\sqrt[3]{4^2}} = \frac{7\sqrt[3]{16}}{4} = \frac{7 * 2\sqrt[3]{2}}{4} = \frac{7\sqrt[3]{2}}{2}$
Here should be more Radicals + Exponents
$\sqrt[3]{x^7} * \sqrt[5]{x^3} = x^{\frac{7}{3}} * x^{\frac{3}{5}} = x^{\frac{7}{3} + \frac{3}{5}} = x^{\frac{35}{15} + \frac{9}{15}} = x^{\frac{44}{15}} = x^{\frac{30}{15}} * x^{\frac{14}{15}} = x^2 * x^{\frac{14}{15}} = x^2\sqrt[15]{x^{14}}$
$\frac{\sqrt[4]{x^9}}{\sqrt[3]{x^2}} = \frac{x^{\frac{9}{4}}}{x^{\frac{2}{3}}} = \frac{x^{\frac{27}{12}}}{x^{\frac{8}{12}}} = x^{\frac{19}{12}} = \sqrt[12]{x^{19}} = x\sqrt[12]{x^7}
$
\section{test}
$5x + 4x = 9x$
$3x + 4y + 5x + 8y = 8x + 12y$
$3\sqrt{2} + 5\sqrt{7} + 8\sqrt{2} + 3\sqrt{7} = 11\sqrt{2} + 8\sqrt{7}$
$7x + 4x^2 + 5x + 9x^2 = 13x^2 + 12x$
$(9x^2 + 6x + 5) + (3x^2 - 5x - 9) = 12x^2 + x - 4$
$(3x^2 + 7x - 4) - (52 - 5x + 7) = 3x^2 + 7x - 4 -8x^2 + 5x - 7 = -52 + 12x -11$
$7x(x^2 + 2x -3) = 7x^3 + 14x^2 -21x$
$x^1 * x^2 = x^3$
$(5x^2)(3x^4 - 6x^3 + 5x - 8) = (5 * 3)x^{2 + 4} - (5 * 6)x^{2 + 3} + (5 * 5)x^{1 + 2} - (5 * 8)x^2 = 15x^6 - 30x^5 + 25x^3 - 40x^2$
$(3x - 4)(2x + 7) = (3 * 2)(x * x) + (3 * 7)x -(4 * 2)x - (4 * 7) = 6x^2 + 21x - 8x - 28 = 6x^2 + 13x - 28$
$(2x - 5)(4x + 7) = 8x^2 + 14x - 20x - 35 = 8x^2 - 6x - 35$
$(2x - 3)^2 = (2x-3)(2x-3) = 4x^2 - 6x - 6x + 9 = 4x^2 - 12x + 9$
$(5x - 9)(2x^2 - 3x + 4) = 10x^3 -15x^2 + 20x -18x^2 +27x -36 = 10x^3 -33x^2 + 47x -36$
\subsection{Exponents}
$x^3 * x^4 = x^{3 + 4} = x^7$
$x^2 * x^3 = (x * x) * (x * x * x) = x^5$
$\frac{x^9}{x^4} = x^{9 - 4}$
$\frac{x^5}{x^2} = \frac{x * x * x * x * x}{x * x} = \frac{\cancel{x * x} * x * x * x}{\cancel{x * x}} = \frac{x * x * x}{1} = x^3$
$\frac{x^4}{x^7} = \frac{x * x * x * x}{x * x * x * x * x * x * x} = \frac{\cancel{x * x * x * x} * x * x * x}{\cancel{x * x * x * x} * x * x * x} = \frac{1}{x * x * x} = \frac{1}{x^3} = x^{-3}$
$(x^7)^6 = x^{7 * 6} = x^{42}$
$(x^2)^3 = (x^2) * (x^2) * (x^2) = (x * x) * (x * x) * (x * x) = x^6$
\subsection{Moar}
$(3x^4y^5)(5x^6y^7) = (3 * 5)(x^4 * x^6)(y^5 * y^7) = 15x^{(4 + 6)}y^{(5 + 7)} = 15x^{10}y^{12}$
$(8x^3y^{-2})(7x^{-8}y^5) = 56x^{-5}y^3 = \frac{56y^3}{x^5}$
$\frac{24x^7y^{-2}}{6x^4y^5} = \frac{4x^{7 - 4}y^{-2 - 5}}{1} = \frac{4x^{3}y^{-7}}{1} = \frac{4x^{3}}{x^7}$
$\frac{32x^5y^{-3z^4}}{40x^{-8}y^{-7}z^{-8}} = \frac{4x^{5 - (-8)}y^{-3 - (-7)}}{5} = \frac{4x^{13}y^4z^{12}}{5}$
$(3x^3)^2 = (3^1x^3)^2 = 3^{1 * 2}x^{3 * 2} = 3^2x^6 = 9x^6$
$(4x^2y^3)^3 = 4^{1 * 3}x^{2 * 3}y^{3 * 3} = 4^3x^6y^9 = 64x^6y^9$
$-2(5xy^3)^0 = -2 * (5^{1 * 0}x^{1 * 0}y^{3 * 0}) = -2 * (5^0x^0y^0) = -2 * (1 * 1 * 1) = -2$
$\frac{5x^{-2}}{y^{-3}} * \frac{8x^4}{y^{-5}} = \frac{5y^3}{x^2} * \frac{8x^4y^5}{1} = \frac{40y^8x^2}{x^2} = 40y^8$
$\frac{35x^{-3}}{40xy^5} * \frac{24x^2y^2}{42y^{-4}} = \frac{\cancel{7} * \cancel{5}}{\cancel{8} * \cancel{5} * x * x^3 * y^5} * \frac{\cancel{8} * \cancel{3} * x^2 * y^2 * y^4}{\cancel{7} * \cancel{3} * 2} = \frac{x^2y^6}{2x^4y^5} = \frac{y}{2x^2}$
$\frac{24xy}{27x^{-2}} / \frac{36x^2y^{-3}}{45xy^4} = \frac{24xy}{27x^{-2}} * \frac{45xy^4}{36x^2y^{-3}} = ...$
$\frac{\frac{3x}{5}}{\frac{7xy}{9}} = \frac{3x}{5} / \frac{7xy}{9} = \frac{3x}{5} * \frac{9}{7xy} = \frac{27}{35y}$
\subsection{Equations}
Only a few interesting cases
$(0.04x + 0.15 = 0.09x - 0.025) / * 100 $
$4x + 15 = 9x - 25$
$x = 8$
----
$x^2 - 25 = 0$
$x^2 = 25$
$\sqrt{x^2} = \sqrt{5}$
$x = \pm 5$
\subsection{Factorization}
$x^2 - 25 = (x + 5)(x - 5)$
$2x^2 - 18 = 2(x^2 - 9) = 2(x - 3)(x + 3)$
$x^4 - 81 = (x^2 - 9)(x^2 + 9)$
$x^2 - 5x + 6 = (x - 2)(x - 3)$
$x^2 - 2x - 15 = (x + 3)(x - 5)$
$2x^2 + 3x - 2 = 2x^2 + 4x - 1x - 2 = 2x(x + 2) - 1(x + 2) = (x + 2)(2x - 1)$
$x^3 - 42 - x + 4 = x^2(x - 4) -1(x - 4) = (x - 4)(x^2 - 1)$
\subsection{Other}
$\frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4ac}}{2a}$
\end{document}